Deratizare, Dezinsectie, Dezinfectie

Compania a fost infiintata din dorinta de a schimba ceva in acest domeniu. Cand spunem “a schimba ceva” ne referim la partea practica si la modul in care se lucreaza cu clientii. Managementul firmei este format din tineri ambitiosi si cu pofta de munca, absolventi ai Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti. Din dorinta de a ne perfectiona, continuam sa aprofundam ceea ce am dobandit in acesti ani.

Noi in primul rand ne dorim sa aflam nevoile Dumneavoastra si apoi sa venim in intampinarea lor cu cea mai buna solutie. Pentru compania noastra relatia cu clientul este foarte importanta, de aceea acceptam intotdeauna sfaturi pentru imbunatatirea continua a serviciilor oferite.

Legea impune agentilor economici din Romania sa contracteze servicii de dezinsectie, dezinfectie si deratizare la intervale periodice. Gandindu-ne la sanatatea celor din jur, ne dorim sa le efectuam intr-un mod cat mai profesionist. In momentul de fata, in Romania aceste servicii nu sunt privite de toata lumea ca fiind necesare, de aceea este nevoie de o mai buna informare a fiecaruia asupra riscurilor la care se expune. In felul acesta aratam ca ne pasa de confortul nostru si al celor din jur.

Cu ajutorul dumneavoastra si datorita relatiei pe care o putem cladi impreuna, ne dorim sa ajungem printre cei mai buni din domeniu.

Deasemenea pentru tratarea in mod profesionist a clientilor nostri, beneficiem de sprijinul furnizorilor de substante pentru dezinsectie, dezinfectie, deratizare.

Dezinfectie

Importanta dezinfectiei

Dezinfectia este o metoda a igienei destinata in primul rand decontaminarii mediului de germeni patogeni, microbieni si inframicrobieni.

In profilaxia infectiei, in general, dezinfectia este principala metoda de indepartare, neutralizare sau distrugere a germenului patogen, iar prin extinderea asupra mucoaselor si a pielii, dezinfectia poate avea si un rol terapeutic ajutant local.

Din punct de vedere calitativ si cantitativ, dezinfectia are mai multe faze:

- asigurarea reducerii numarului sau concentratiei de germeni sub o limita (infectanta).

- anularea sau neutralizarea calitatilor agrasive ale acestora (inactivare).

- distrugerea lor totala (sterilizarea).

Tipuri de germeni

Stafilococul

Stafilococii sunt bacterii de forma rotund-ovalara (coci), gram pozitivi (se coloreaza cu colorant Gram), cu un diametru de 0,5-1,5 mm, dispusi caracteristic in gramezi (ca si ciorchinele de strugure). Genul Staphylococcus cuprinde aproximativ 27 de specii de stafilococi, dintre care cele mai des asociate cu infectii umane sunt in ordinea frecventei: Staphylococcus haemolyticus, Staphylococcus lugdunensis, Staphylococcus saprophyticus si Staphylococcus schleiferi.

Streptococ

Este un germen bacterian larg raspandit in jurul omului si animalelor cu specii saprofite patogene. Este gram pozitiv, uneori capsulat, nesporulat, de forma sferica sau ovoidala, temperatura optima de dezvoltare este de 37 grade Celsius si un pH de 7,4-7,6. In dezinfectia antistreptococica se poate utiliza cu succes formolul si clorul in concentratii uzuale.

Pneumococ

Este unul dintre germenii bacterieni sensibili. El supravietuieste inglobat in materii organice in conditii deosebite de uscare, liofilizare sau congelare la -70 grade Celsius si la adapost de lumina cateva luni. La caldura mare in 10 minute la +52 grade Celsius, la lumina solara directa rezista cel mult o ora, iar la lumina difuza 1,5 ore. Pneumococul este foarte sensibil la toti dezinfecantii uzuali, la sapunuri, coloranti si la mediul acid.

Bacilul botulinic

Este un germene saprofit cu larga raspandire in natura si deseori raspandit in intestinul animalelor si al omului, este gram pozitiv, necapsulat, sporulat. La 120 grade Celsius toti sporii botulinici sunt distrusi in 30 de minute.

Meningococul

Este un germen deosebit de sensibil, care nu poate supravietui in mediul extern mai mult de 2-3 zile inglobat in mucozitati. Daca este neprotejat, moare in 1-2 ore la temperatura camerei, iar la lumina si la uscare in 3 ore. Este sensibil la frig (moare sub 24 grade Celsius) si sensibil la caldura mare (la55 grade Celsius moare in 5 minute).

Dezinsectie

Importanta dezinsectiei

Dezinsectia este actiunea de prevenire sau de combatere a artropodelor vectoare germenii patogeni sau daunatoare pentru om.

Dezinsectia are trei aspecte principale:

1. Completeaza sau inlocuieste masurile de dezinfectie in munca de prevenire si combatere a unor boli transmise de artropode (tantar, paduche, purice, capusa).

2. Contribuie la realizarea mediului igienic al omului prin distrugerea sau indepartarea unor artropode direct suparatoare (hematofage, intepatoare etc.)

3. Contribuie la imbunatatirea activitatii agricole si de zootehnie, precum si la conservarea bunurilor alimentare, prin distrugerea sau indepartarea unor artropode daunatoare pentru planta si animale.

Din punct de vedere practic, dezinsectia este de doua feluri:

1. Dezinsectia preventiva are drept scop indepartarea posibilitatii de multiplicare si de invadare a unor artropode daunatoare.

2. Dezinsectia de combatere sau in focar urmareste distrugerea sau indepartarea lor din mediul inconjurator omului. Dezinsectia de combatere face parte din metodologia luptei in focar (epidemic, epizootic sau de daunatori) si cuprinde in primul rand cunoasterea metodologiei de dezinsectie fizica si chimica.

Identificarea speciilor de Artropode si a nivelului de infestare

Capuse

In tara noastra, capusele au o singura generatie pe an si sunt foarte rezistente la inanitie. Gazdele pe care le paraziteaza capusele sunt: boul, oaia, capra si uneori omul. Intepatura este dureroasa si insotita de un proces inflamator datorita secretiei salivare, precum si datorita ruperii rostrului in tegument.

Patrunderea sub piele a secretiei salivare provoaca o iritatie locala insotita de un prurit (mancarimea pielii) foarte suparator. Prin intepatura lor pot transmite numerosi agenti patogeni responsabili de transmiterea anumitor boli precum: febra butonoasa, tifosul endemic sau encefalitele virotice.

Puricii

Puricii sunt ectoparaziti hematofagi ce traiesc temporar in lenjeria omului numai atunci cand il ataca pentru a se hrani si ai animalelor – pot intarzia mult pe blana acestora si nu o parasesc decat atunci cand gazda moare.

Longevitatea adultilor este mai ridicata la masculi, un purice parazit la un animal domestic putand supravietui 4 luni la o temperatura de -7-10 grade Celsius si o umiditate relativ ridicata. Daca se hraneste regulat, poate trai de la 3 pana la 17 luni.

Puricii se infecteaza cu bacilii pestei in momentul inteparii animalelor bolnave. Odata ingerati de insecta, bacilii pestei se inmultesc in stomacul insectei, de unde sunt eliminati fie prin regurgitare, fie prin dejectii sau infecteaza plaga produsa prin intepare. Transmiterea de la animal la om se face de obicei tot prin inteparea omului de catre puricii sobolanilor.

Plosnita de pat

Plosnita de pat masoara 4-5mm lungime si o latime de 3mm. Traieste in locuintele umane, ascunse in timpul zilei in micile crapaturi pe care le gasesc in mobilier sau zidarie, tablouri, tapet si ies din ascunzisuri noaptea pentru a ataca victimele, avand un excelent simt al orientarii.

Nu ataca numai oamenii, ci si animalele domestice (caini, pisici) sau salbatice (sobolani) care se gasesc in locuinte. Ele intra in categoria parazitilor temporari, intepatura lor dureaza cateva minute si este nedureroasa la inceput, dar care este urmata repede de o congestie locala cu senzatia de mancarime violenta si de o mica papula.

Plosnita de pat genereaza un disconfort marcat prin iritatiile produse de intepaturi, prin simpla ei prezenta si prin mirosul caracteristic si extrem de neplacut pe care-l degaja. Cauza principala a iritatiilor produse de intepaturi se datoreaza secretiilor salivare care au un rol anticoagulant si iritant. Mirosul pe care il degaja este produs de secretia glandelor de aparare care exista atat la nimfe cat si la adulti.

Tantarii

Sunt insecte cosmopolite, foarte adaptabile, reprezentate prin mai mult de 3000 de specii distribuite pe toata suprafata globului.

Tantarii se instaleaza preferential in anumite zone pe care omul le transforma prin diferitele sale activitati. De aceea in conditiile aglomerarii urbane moderne, a crescut foarte mult ponderea lor ca insecte de disconfort.

Tantarii au rol de vectori biologici si transmit trei tupuri de organisme patogene pentru om. Acestea sunt:

- plasmodii – protozoare care produc malaria.

- virusuri – care produc febra galbena, denga, encefalite etc.

- viermi de genul Waucheria, care produc filarioze.

Gandaci de bucatarie

Prezenta gandacilor de bucatarie este o dovada a lipsei de curatenie si un element de disconfort psihic. Contactul permanent cu omul si capacitatea lor de a vehicula germeni patogeni dintr-o parte in alta le confera o deosebita importanta in sanatatea publica.

Cei mai cunoscuti si cei mai raspanditi gandaci de bucatarie sunt: gandacul rosu de bucatarie, gandacul negru de bucatarie si gandacul american.

Toate cele trei specii se gasesc la noi in tara, in toate anotimpurile si destul de raspandit.

Deratizare

Importanta deratizarii

Este foarte important sa cunoastem speciile de rozatoare foarte bine si modul lor de viata pentru a putea interveni cat mai eficient in combaterea lor. Caracteristica cea mai importanta a rozatoarelor este prolificitatea lor. Au maturitate sexuala timpurie (1-3 luni), perioada de gestatie redusa (16-21 zile), gestatii frecvente (2-8 pe an), numarul mare de pui la fiecare nastere (4-12) sunt factorii care fac din aceste animale cele mai prolifice mamifere.

O alta caracteristica importanta este capacitatea lor de a se adapta. Acest lucru explica raspandirea si rezistenta lor.

Rozatoarele consuma, in general, in raport cu mamiferele mai mari, de 10 ori ami mult decat acestea (un soarece de camp consuma in 24 de ore o cantitate de hrana care depaseste cu 50-70% propria sa greutate).

Alegerea momelilor toxice si conditionarea acestora solicita cunoasterea amanuntita a exigentelor de nutritie mai ales la grupul rozatoarelor sinantrope si peridomestice. Chiar alegerea metodei de deratizare este direct influentata de regimul de hrana al rozatoarelor.

Dupa cum stim, rozatoarele pot transmite un numar foarte mare de boli bacteriologice, virotice si parazitare atat la om, cat si la animale.

Specii de rozatoare:

Sobolanul de casa

Este cunoscut in tara noastra sub mai multe denumiri: guzgan, sobolan calator, ghiorlan. Traieste in apropierea omului si a animalelor domestice. In timpul verii se mentine in preajma apelor unde isi fac galerii foarte ramificate. Fiind o specie hidrofila, traieste numai in locuri umede, in locurile uscate patrunzand numai in cautarea hranei. Sobolanul de casa este un animal crepuscular si nocturn. El sare, alearga si inoata cu abilitate, dar in schimb se catara anevoios.

Inmultirea lui se face foarte des, in aproximativ 2 luni nascand cam 10-12 pui. Puii la randul lor se pot inmulti si ei in acelasi an. Astfel, o singura pereche de sobolani poate avea la sfarsitul unui an 860 de urmasi. Stiind ca un singur exemplar consuma zilnic circa 100 grame de hrana, anual 37 kg, se trage concluzia ca descendentii unui singur sobolan distrug intr-un an 60 t alimente.

Boli raspandite: rabia, pseudoturbarea, meningita virotica, pesta porcina, pesta aviara, trichineloza, pseudotuberculoza, septicemia hemoragica etc.

Sobolanul negru

Foarte raspandit in Europa de Nord, Europa Centrala si Europa de Sud, sobolanul negru este foarte rar intalnit in tara noastra si numai in zonele cu porturi unde apar prin intermediul navelor care vin din alte parti ale Europei.

Este mai putin prolific decat Sobolanul de casa, dar se pare ca este mai longeviv, ajungand pana la varsta de 7 ani.

Printre bolile cele mai grave pe care le raspandeste este ciuma.

Soarecele de casa

Este la fel de raspandit si la fel de des intalnit ca si Sobolanul de casa. Are culoarea cenusie pe partea dorsala si cenusiu-alburie pe partea ventrala.

Soarecele de casa este legat de locuinta omului unde prefera locurile mai uscate, dar frecvent migreaza si in apropierea casei mentinandu-se la distante mici.

Are 4-7 gestatii pe an cu cate 1-8 pui la nastere si o maturitate timpurie (2-3 luni), el fiind foarte prolific mai ales ca inmultirea lui nu se intrerupe pe timpul iernii.

Produce pagube mari prin alterarea, poluarea si imprastierea produselor peste tot si este recunoscut prin mirosul pe care-l lasa acolo unde sta.

Boli raspandite: febra tifoida, dizenteria, salmonelozele, micoze si multe altele.

Popandaul

Popandaul este inrudit cu veverita si este raspandit in Dobrogea, Muntenia, Oltenia si Banat. Are blana linsa, cenusie galbuie cu pete de culoare ruginie – galbuie.

Are 1-3 gestatii pe an cu cate 3-11 pui la o gestatie si traieste in medie 4-5 ani. Este un rozator diurn, impanzind islazurile si santurile.

Primavara si vara migreaza in campul cultivat si aduce pagube mari plantelor de porumb, floarea-soarelui, lucerna, trifoi, legume pe care le culege dupa ogor imediat dupa semanare.

Sobolanul de camp

La noi in tara este o specie raspandita in zonele cu umiditate mare fiind intalnit pana la altitudinea de 900 metri. Este caracterizat printr-o culoare bruna-argintie pe spate si alb – cenusiu pe abdomen.

Numarul gestatiilor pe an se ridica la 4-5, iar numarul de pui la fiecare gestatie 2-8, puii devin maturi la 1,5-2 luni si pot trai de la 2 la 4 ani.

Boli raspandite: tularemie, leptospiroza, holera pasarilor.

Harciogul

La noi in tara este raspandit in zonele de stepa cu vegetatie perena sau cultivata, in afara de Dobrogea. Densitatea lui numerica nu este uniforma.

Animal de marimea cobaiului, harciogul are o culoare roscat-cenusie, pe partea dorsala si neagra intens pe abdomen. Prefera regiuni cu sol argilos, in care isi sapa galerii cu numeroase camere. Traieste solitar si aduna rezerve cartofi, morcovi, legume, plante verzi, cereale, gulii care pot cantari pana la 50-60 kg pe an. Hiberneaza cateva luni in cuibul sau din galerie. Daunele de pe urma acestui rozator sunt foarte mari, mai ales in perioadele de invazie care se succed la o perioada de 2-3 ani.

Are 3 gestatii pe an cu cate 4-16 pui. Durata de viata este de 10 ani, astfel incat poate compensa depresiunile numerice periodice prin care trece.

Soarecele de camp

Aceasta specie este una din cele mai raspandite din natura. El prefera sesul uscat (pajisti, paduri, pasuni, camp cultivat, terenuri necultivate).

Soarecele de camp are o culoare bruna-cenusie sau brun-roscata si un alb murdar pe abdomen.

Femela soarecelui de camp are 3-7 gestatii pe an cu cate 4-12 pui la fiecare gestatie. Maturitatea sexuala apare la varsta de 2 luni, iar durata vietii este de 2-3 ani. Inmultirile explozive ale acestor soareci duc la invazii pe teritorii intinse, urmate de adevarate calamitati in agricultura. Cu asemenea ocazii sunt de-a dreptul “pascute” cerelalele verzi, legumele, apoi sunt consumate boabele, iar copacii sunt rosi.

Firma presteaza orice fel de dezinsectie, dezinfectie si deratizare pentru: birouri, blocuri, cabinete medicale, restaurante, baruri, farmacii, depozite, hale industriale, spitale, ferme, scoli, gradinite, spatii comerciale, apartamente, case, zone rezidentiale, gradini, livezi, parcuri auto, sali de spectacol, parcuri, subsoluri, cladiri birouri, cinematografe.